BLENTAGRUPPEN

Vår historia

Vår berättelse börjar för snart sextio år sedan, år 1963, då Harry Håkansson satte spaden i marken i Blentarp på den skånska slätten för att påbörja byggandet av ett kläckeri. Två år senare 1965 stod kläckeriet färdigt. Det var startskottet för den resa som fortfarande pågår för hans barn, barnbarn och deras nära tusen medarbetare i hela södra Sverige.

Under ledning av Jan Håkansson, Harrys son, växte verksamheten stadigt. Jan visade sig vara en klok, modig och framsynt entreprenör som utvecklade de egna företagen och samtidigt förvärvade andra intressanta bolag. Det som startade som ett litet kläckeri har genom många års hårt arbete av familjen Håkansson och trogna medarbetare utvecklats till den framgångsrika livsmedelskoncern som Blentagruppen är idag.

Viktiga milstolpar i Blentagruppens historia

  • 1963 Harry Håkansson startar kläckeriet Blenta
  • 1985 Jan Håkansson tar över ledningen av verksamheten
  • 1985 Guldfågeln förvärvas
  • 2003 Lantfågel förvärvas
  • 2004 Ingelsta Kalkon blir helägt av Blentagruppen
  • 2006 Torsåsen fågelprodukter förvärvas
  • 2014 Majskyckling i Guldfågelns varumärke
  • 2015 Ingelsta Kalkon satsar på att utöka det frysta sortimentet med bland annat succén kalkonfärs
  • 2018 Stor utbyggnad av kläckeriet i Blentarp
  • 2019 Blentagruppen – ett företag
  • 2022 Den nya svenska kycklingen – Guldfågelns Solbacka kyckling, en långsamtväxande kyckling.
  • 2023 Blentagruppen 60 år!
Jan Håkansson i kläckeriet på 70-talet.
Harry Håkansson